Денят в който интернета спря...

Да поговорим за видовете връзка между устройства и достъп до ресурси и сървъри. Кабели, модеми и рутери, интернет комуникации и други.
Аватар
Dan
Администратор
Администратор
Мнения: 13
Регистриран: преди 4 месеци
Статус: Offline

Денят в който интернета спря...

#1

Мнение от Dan »

Звучи като заглавие на някой филм, нали? Точно това изречение ми дойде, след като снощи докато гледахме мача България - Франция, спря интернета, спря ip телевизията и за капак на всичко - сателитната телевизия. Има сигнал към сателитите, но каналите - черен екран. Искаме да гледаме мача - ами не! Оказа, се, че е станала някаква авария в София и заради това е засегнати клиенти на оператора от почти цялата страна. Тогава започнах да си мисля за това колко сме зависими от интернет. Как една авария може да засегне почти цялата страна, да завалят гневни коментари под публикациите на оператора, защо още не са оправили проблема, как може да се случи такова нещо, ще сменят оператори, обезщетения и т.н. и то при положение че техниците работят по отстраняването аварията. Как хората не могат да изтраят една нощ без ТВ и интернет или пък просто няколко часа? Ами ако се случи нещо по-глобално, проблеми със съврърите или пък да речем се нарушат главните кабели в океаните с които са свързани континентите и спре интернета на цели държави? Може би такова нещо скоро няма да се случи и сме подготвени за такъв вариант, но пък знае ли се с всяка една изминала година света става все по-различен, времето полудява. Просто си седях и си мислих различни варианти и какво би се случило... например ако спре интернета на ключови държави - може би един тотален хаос. Да, може би отидох прекалено далеч, но пък после се върнах в реалноста. Вероятноста да останем без интернет повече от ден е много малка в сегашни дни, но пък знае ли се.. айде сега да се вкараме малко във филма 😀

Няма интернет, а искаме да разпуснем след работа - добре, ще излезнем навън с приятели, но пък ако ако е късно вечерта и на никой не му се занимава или пък времето не го позволява? Може да се откъснем от екраните и да прочетем книга, да свършим нещо в къщи или някакво занимание, което отлагаме от много време. Ако все пак ни мързи и искаме да си пуснем филм, да се надъхаме с музика, имаме ли изобщо някакъв "бекъп" на компютъра, телефона или пък флашка, DVD от който можем по всяко едно време да си пуснем да гледаме/слушаме без връзка с интернет? Дали изобщо сме подготвени за спиране на интернет за няколко часа, дни? Да, всеки има мобилен интернет на телефона, но пък сме изхарчили половината мегабайти и не искаме за една нощ да доизхабим останалите? Разчитаме ли на интернет да ни пази важни за нас неща и при липса, ние да нямаме достъп до тях? Това са част от нещата които си мислих, нахвърлени в няколко изречения.

И тъй като вече ме мързи да пиша пък и като гледам май стана прекалено дълго и не знам дали изобщо някой е стигнал до тук... мисля, че ми схванахте идеята и оставям вие да продължите. Не искам да изпадаме в спорове за оператори или пък как е по-добре - с или без инетнет. Просто ми е интересно вие какво мислите по въпроса. До колко сте зависими от интернет, разчитате ли да имате връзка с интернет за да си пуснете филм, музика или пък да си достъпите някакви файлове, които ви трябват. Готови ли сме да станем "по-аналогови" както преди? Нека се вкараме във филма 😀😀
Аватар
Георгиев
Администратор
Администратор
Мнения: 51
Регистриран: преди 4 месеци
Статус: Offline

Re: Денят в който интернета спря...

#2

Мнение от Георгиев »

Интернета и телевизията са спрели и в други държави, за които нашите сънародници са се абонирали!. :) Бъдете готови да се срине и интернета при по-нагорещени събития в глобален мащаб! :) Това може би е само лека провокация и тема за размисъл за това - колко сме зависими от дигиталната сфера! :) Отностно тока - подобно - при по-силни електромагнитни бури може и тока "да даде фира".

Затова - на първо място нека бъдем заземени и първоначалният ни източник ни бъде рралността и съпровождащото я ежедневие! :)
Изображение

Обратно към “Мрежи и интернет”